Dag 21 • 30. mars • Muslimer på flukt over Middelhavet

Mer enn 500 menn, kvinner og barn druknet i juni 2022 i et forsøk på å komme seg over Middelhavet til Hellas i en overbelastet båt. Båten var stappfull av migranter som søkte asyl i Europa fra Egypt, Syria, Pakistan, Palestina og andre land. Menneskesmuglere i Libya hadde lagt til rette for å frakte dem til Hellas, men båten var i dårlig stand og altfor mange mennesker ble stappet inn i den. Allerede den andre dagen av seilasen gikk de tom for mat og vann, ifølge overlevende. Flere hadde allerede dødd før båten gikk ned den femte dagen og hundrevis druknet.

Nøyaktig hvor mange som forsøker å flykte over Middelhavet hvert år er ikke kjent. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM, en del av FN) anslår at over 80 000 mennesker flyktet over Middelhavet i fjor, flere enn noen gang før. IOM teller 2000 omkommet i forsøket, men ingen vet hvor mange som er døde uten å bli funnet.

De fleste som forsøker å migrere på denne måten er muslimer som flykter fra krig, politisk uro, fattigdom og en tilværelse uten håp. De tror at Europa byr på en mulighet til å jobbe og oppdra familien i fred og ro. Mange av dem har ikke peiling på risikoen det innebærer å kaste seg ut på en slik reise.

Mange organisasjoner gjør sitt beste for å hjelpe migranter som havner på strendene langs kysten av Hellas eller Italia, men ressursene er begrenset og antall desperate migranter øker. Regjeringer i Europa forhandler seg frem til hvor mange flyktninger de kan ta imot, men mange faller i hendene på menneskesmuglere eller må bo i flyktningleirer ved Middelhavet i årevis.

Inspirasjon til bønn

  • Be for muslimske flyktninger som krysser Middelhavet i håp om et bedre liv. Måtte de få det bedre og få et møte med Gud i Europa.
  • Be om beskyttelse for flyktninger når de legger ut på slike farlige reiser.
  • Be for organisasjonene som hjelper muslimske flyktninger i Europa. Må de få ressursene de trenger for å kunne tjene dem både materielt og åndelig.

Tar jeg soloppgangens vinger og slår meg ned der havet ender, da fører din hånd meg også der, din høyre hånd holder meg fast.

Salme 139, 9-10

Foto: Mstyslav Chernov/Unframe (CC BY-SA 4.0)

Del med andre ...