Dag 28 • 6. april • Cham-folket i Kambodsja

Cham-folket stammer fra det gamle Champa-riket som ligger i dagens Vietnam. Et stort antall av dem migrerte vestover til Kambodsja og dannet det som nå regnes som en egen etnisk gruppe: vest-cham. De utgjør 3 % av befolkningen i Kambodsja, rundt 600 000 mennesker.

De fleste kambodsjanere er av khmer-opprinnelse og følger buddhismen. Nesten alle vest-chamene er muslimer, og de finnes i nesten alle provinser i Kambodsja. Høyeste konsentrasjonen forekommer i provinsene Kampong Cham og Kampong Chhnang, hvor det finnes store elvesystemer.

Noen cham-muslimer praktiserer en unik form for islam som oppsto fra deres egne folkeskikker i møte med arabiske handelsmennenes form for islam. Imidlertid har islamsk misjonering i Kambodsja fremmet mer vanlige former for islam, slik som er vanlig i mange land.

Nop er en 84 år gammel cham-dame som bor i Kambodsja. En kristen venn ga henne Det nye testamentet som lydbibel på hennes eget språk, og hun lyttet til evangeliets budskap fra morgen til kveld. Hver dag hørte hun på lydbibelen sin, og så en dag spurte hun venninnen om hun kunne bli døpt. Venninnen hennes ble overrasket da hun aldri hadde delt om dåpen med Nop, men Nop lærte om det bare ved å lytte til Guds ord. Guds ord er levende og virksomt i menneskers hjerter.

Inspirasjon til bønn

  • Det nye testamente er tilgjengelig på cham-språket, både skriftlig og som lydbibel. Be om at Gud skal åpenbare seg når folk leser eller lytter til hans Ord, slik at de kan bli kjent med Jesus.
  • Be om at flere kristne arbeidere og misjonærer skal tjene blant cham-folket.
  • Be om at chamene får flere muligheter til å høre evangeliet.

Og hvordan kan de forkynne hvis de ikke er utsendt? Det står jo skrevet: Hvor vakre de er, føttene til dem som bringer godt budskap!

Romerbrevet 10,15

Foto: Dongson*vmvn, vi.wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Del med andre ...