2022 • Dag 29 • 30. april • Rahanweyn-klanen i Somalia

Unådde og uberørte

Når somaliske immigranter i Vesten treffer andre fra Somalia, må de bare spørre, «Hvilken stamme er du fra?» Blant somaliere er klan- og stammetilhørighet både viktig og sammensatt. Ekteskapene – som ofte er polygame – skaper nye lojalitetsbånd og tilhørighet.

Rahanweyn-klanen (også kjent som Digil-Mirifle etter de to hovedgruppene) er en viktig og innflytelsesrik klan i Somalia. De består av mange underklaner og har sitt eget språk, maay. I Somalia er de kjent som en minoritetsklan, men ordet «minoritet» i denne betydning referer til enhver klan som ikke er blant de fire «adelige» klanene, som nedstammer fra en felles somalisk stamfar.

Likevel har Rahanweyn kjempet mot invasjon fra kolonimaktene og dannet et politisk parti som tok opp kampen for føderalisme i Somalia og ble et talerør for folkets behov. Tidlig på 1990-tallet etablerte de en militærgruppe (Rahanweyn Resistance Army) for å forsvare sin uavhengighet.

Rahanweyn-klanen er overgitte sunnimuslimer. Islam kom til Somalia på 1400-tallet, men tilhørigheten til klan og familie er fortsatt viktigere enn tilhørigheten til islam. Sufiordener og deres mystiske skikker var vanlig blant Rahanweyn, men fundamentalismen har hatt en stadig vekst de siste tiårene. Fundamentalistiske grupper har gitt pengestøtte til fattige områder, og rekruttert til terroristgrupper som Al-Shabab.

Inspirasjon til bønn

  • Med en befolkning på nesten 2 millioner er Rahanweyn en av de største unådde og uberørte folkegruppene i den muslimske verdenen. De som har emigrert eller flyktet til andre land er kanskje nøkkelen for å nå de som bor i Somalia. Mange har nå tilgang til evangeliet, og opprettholder samtidig kontakten med hjemlandet. (2 Kor 5,18-20)
  • Be for fred og fremgang i Somalia. Overlevelse er det eneste viktige for folket, omgitt som de er av sult og krig. (Sal 106,4-5)
  • Be om at Gud på mirakuløst vis må nå Rahanweyn-klanen med evangeliet. (Mark 16,20)
Del med andre ...