2022 • Dag 28 • 29. april • Sulukene, muslimske sjønomader på Sulusjøen

Sandokan, «Tigeren fra Malaysia», var en legendarisk sjørøver i en av romanene til Emilio Salgari. Han var en prins som hadde mistet kongedømmet sitt og som kjempet som pirat mot utenlandske invasjonsstyrker. Historien finner sted på Nord-Borneo og er inspirert av sulukene og andre urbefolkningsgrupper som ble kolonisert av britene på 1800-tallet.

Sulukene, som har konvertert til islam, er sjønomader på Sulusjøen, et område på størrelse med Storbritannina, mellom Nord-Borneo og den sørlige delen av Filippinene. Under europeisk kolonisering gikk det stolte og sammensveisede Sulu-sultanatet i oppløsning. Modige etterkommere av sultanen, i likhet med Sandokan, kjemper fortsatt for frigjøringen av sitt rike fra fremmed innflytelse. Lederen for sulukene, Tun Mustapha (1918 – 1995), ledet den britiske kolonien Nord-Borneo til uavhengighet i 1963. Som radikal muslim islamiserte Mustafa den nye staten, Sabah, og forbød alle kristne misjonærer.

Gjennom bønn og bibeldistribusjon har etterkommere etter Tun Mustapha og andre suluker kommet til tro på Jesus. I dag deler noen av dem aktivt de gode nyhetene blant sitt folk. På tross av dette, er sulukene fremdeles en unådd folkegruppe. Mindre enn 2 prosent er kristne, og i mange områder er der ingen troende. Sulukene forsvarer ivrig sin muslimske tro, støttet av den radikale muslimske organisasjonen Abu Sayyaf. Hundretalls av lokale kristne og turister har blitt bortført og drept av denne gruppen i løpet av de siste årene.

Inspirasjon til bønn

  • Be om at sulukene, i deres kamp for uavhengighet, oppdager Guds rike og blir kjent med fredsfyrsten Jesus Kristus. (Matt 6,33)
  • Be om at islamistgruppene skal miste innflytelse i disse områdene, og at det blir mulig for kristne og andre å leve i fred. (Sal 37,1-5)
  • Be om trygghet for de få kristne sulukene. Må de få være effektive vitner og til velsignelse i samfunnet. (Luk 6,35)
Del med andre ...