2022 • Dag 18 • 19. april • Shabaker i Irak

Hassan har invitert vennene sine på sukkerkjeks og søt te. Men stemningen er anspent. «Araberne har drevet oss ut. Kurderne har forlatt oss. Hvem i all verden skal vi stole på?» spør han.

Hassan er politisk aktivist og tilhører shabak-folket, en etnisk gruppe i Irak. Cirka 300 000 shabaker bor i et område kalt Niniveplatået i den nordlige delen av landet – området hvor profeten Jona kalte folket til omvendelse for 2700 år siden. I dag er dette området skuested for en pågående konflikt. I fjor herjet IS i området. Jihadister drepte medlemmer av alle minoriteter – kristne, jesidier, turkmener og shabaker.

De fleste shabakene følger sjiaislam, med elementer av sufisme, et mystisk utrykk for islam. De har sine egne åndelige veiledere, kjent som pir. Fra IS sitt synspunkt som ortodokse sunnimuslimer er shabakene utro. Arabere og kurdere, de to største folkegruppene i Irak, ser ofte ned på shabakene, som tjener til livets opphold som bønder og lastebilsjåfører.

Shabakene var i lang tid stort sett ukjent utenfor Irak. Det at de ble forfulgt av IS brakte dem fram i nyhetsbildet. Men dette har hjulpet lite på å forandre deres vanskelige situasjon. Det er høy arbeidsledighet, spesielt blant de unge. Mange av dem sliter med identiteten som medlemmer av en liten minoritet.

Inspirasjon til bønn

  • Be om at de få kristne på Niniveplatået får være lys og salt for shabakene. (Matt 5,13-16)
  • Be for bibelmateriell på deres eget språk, et språk som er beslektet med kurdisk. (Jes 55,11)
  • Be om at mange shabaker vil kunne si med Jona, «Jeg kalte på Herren i min nød, og han svarte meg.» (Jona 2,3)
Del med andre ...