2018 – Dag 1 (15. mai) – Trossymboler

Hvis vi ønsker å kommunisere og bygge broer til mennesker med en annen tro enn oss selv,  er det viktig å kjenne til symbolene i deres religion og kultur og forstå meningen de legger i dem. Om en ser et symbol uten å forstå meningen det representerer, blir det som å høre et fremmed språk og så forvente å kunne gi en meningsfull respons.
symbolBåde religion og kultur, som er vevd tett sammen, bygger på mange ulike symboler. Clifford Geertz definerer kultur som «et historisk overført mønster av mening, uttrykt med symboler». Et system av  «nedarvede begreper uttrykt i symbolsk form, som mennesker kommuniserer, viderefører og utvikler sin kunnskap gjennom» (Geertz, Interpretation of Cultures, 1973, s. 89). På nivået under symbolene finner man betydning. Under betydning finner man verdier. Dette er «verdier som et samfunn forstår seg selv på og definerer sine mål gjennom» (Edward Farley, Deep Symbols, 1996, s. 3).
communicationDette kan høres komplisert ut, men vi kan ikke ha en grunn forståelse av religiøs tro eller menneskene som følger den. Det handler heller ikke om at vi må forstå til fulle de ulike nivåene av symboler, betydninger og verdier før vi kan kommunisere i kjærlighet, eller be for våre muslimske venner og naboer. Kjærlighet handler om viljen til å stille spørsmål, et ønske om å forstå både det andre tror på (læresetninger) og deres indre overbevisninger.
Dette kjærlige engasjementet oppstår der vi ser etter et dypere fundament for våre felles lengsler.
30dagers_Page_07_Image_0001Disse felles lengslene hjelper oss å forstå hvordan det å vaske seg før bønn er noe mer enn et overfladisk symbol for en muslim. Det dreier seg om en dypere forståelse av renselse og verdien av å framstå som rettferdig overfor Gud. Hvordan kan Jesu etterfølgere løfte fram Hans rensende blod som en bro til forståelse og åpenbaring?

Be for dem

  • Be om at kristne får åpenbart for seg nøkkelsymboler, betydninger og verdier som de kan bruke når de formidler evangeliet.
  • Be om anger og oppgjør i tilfeller hvor kristne har vært for raske til å dømme muslimske venners praksis, og ikke har klart å se muligheten til å dele den forløsende nåden.
  • Be om mer innsikt i løpet av de neste 30 dagene i bønn.
Del med andre ...