Dag 25 • 3. april • Fulaniene i Guinea

Binta og hennes 80 klassekamerater kom seg ivrig på beina. I dag hadde læreren tatt med seg den store boken med de spennende historiene! Binta likte spesielt godt historiene om «profeten» Joseph. Hun gikk i fjerde klasse ved en kristen skole i Guinea, Vest-Afrika. 80 % av befolkningen her er muslimer, men den sekulære staten gir religionsfrihet – også i skolen. Binta og de fleste andre i klassen kommer fra muslimske familier.

Lesing og skriving er fortsatt vanskelig for Binta fordi undervisningen vanligvis er på fransk og ikke særlig interessant. Bintas foreldre kan ikke lese og skrive, som 70 % av befolkningen. For dem er det viktigere at barna kan framsi suraher fra Koranen. De er stolte over at det var deres forfedre som brakte islam til Afrika sør for Sahara. Deres tradisjonelle livsstil som nomadiske gjetere har blitt forhindret av mangel på god beitemark, så de har slått seg ned i byen.

Som sine nomadiske forfedre liker fulanier fra Guinea å reise, og for mange ser den farlige turen til Europa ut til å gi det eneste håpet om en stabil økonomisk fremtid. Binta vil aldri glemme dagen hun tok avskjed med sin fetter Mamadou. Han dro med store drømmer om en velstående fremtid. Hvordan har han det? Binta håper at han stoler på Gud og opplever hans beskyttelse, slik som «profeten» Joseph gjorde på sin lange reise.

Inspirasjon til bønn

  • Be om at lærerne ved kristne skoler må være modige i bruken av bibelhistorier, men også vise og varsomme i forhold til kulturen.
  • Be om at tradisjoner ikke skal hindre folk fra å oppdage sannheten om Jesus.
  • Be om at den voksende generasjonen i Guinea må være kreativ i å bygge opp sitt hjemland og endre det til det bedre – slik Josef gjorde i Egypt.

La de små barna komme til meg, og hindre dem ikke! For Guds rike tilhører slike som dem.

Lukas 18,16

Foto: GPE/Kelley Lynch (CC BY-NC-ND)

Del med andre ...