2023 • Dag 15 • 5. april • Guinea

Republikken Guinea på vestkysten av Afrika er 85 prosent muslimsk. Landet ble tidligere kalt Fransk Guinea, og var fransk koloni fram til 1958. Likevel, over 100 år med fransk styre hadde lite påvirkning på islams stilling blant folket. «Store moske» i hovedstaden, Conakry, er den største moskeen i Vest-Afrika og har plass til 10 000 besøkende.

I februar 2021 hadde det sørøstlige Guinea et utbrudd av ebolavirus. Ebola er et virus som sprer seg fra ville dyr til mennesker og deretter sprer seg blant mennesker, og forårsaker alvorlig sykdom og død. Ebola har en svært høy dødelighet – opptil 90 prosent ved enkelte utbrudd. I 2013 varte et utbrudd som startet i samme område av Guinea i tre år og spredte seg rundt i Vest-Afrika, og drepte over 11 000 mennesker. Så da 2021-utbruddet begynte i Guinea, reagerte helsemyndighetene veldig raskt, og brukte det de hadde lært fra det forrige utbruddet i denne regionen. Som et resultat av rask handling og samarbeid mellom helsepersonell klarte de å begrense utbruddet, med 16 smittetilfeller som resulterte i bare 12 dødsfall over en periode på fire måneder.

Omtrent 8 prosent av befolkningen i Guinea er kristne, og nasjonen har religionsfrihet. Både muslimer og kristne er kjent for å innlemmer tradisjonelle, urfolksritualer i deres religionsutøvelse.

Inspirasjon til bønn

  • Ebola er ikke det eneste helseproblemet i Guinea. Be for utvikling i landets helsevesen, og for det pågående arbeidet med forebygging og behandling av sykdom.
  • Be om at kristne i Guinea skal være gode disipler, samt modne og effektive i å dele Jesu kjærlighet.
  • Be om at muslimer i Guinea skal møte Jesus og følge ham.

Velsign Herren, min sjel! Glem ikke alt det gode han gjør. Han tilgir all din skyld og leger alle dine sykdommer. Han frir ditt liv fra graven og kroner deg med barmhjertighet og kjærlighet.

Salme 103,2–4

Foto: CDC Global/Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Del med andre ...