2023 • Dag 4 • 25. mars • Muslimer i Europa

Det er tidlig vår på en solfylt søndags ettermiddag i Nederland. Jan og Mohammad slapper av med en cola og noe snacks etter fotballkampen. De er med i et lokalt fotballag med andre unge menn fra ulike etniske bakgrunner. Alle er fra samme bydelen i Amsterdam og alle er lidenskapelig opptatt av alt som har med fotball å gjøre. Jan er kristen og nederlender, og Mohammad er muslim og kom til Nederland fra Marokko som et barn.

De to kompisene snakker sjelden om religion, men gir hverandre gode ønsker ved religiøse høytider. Spør du Jan om muslimers rolle i samfunnet i Nederland, skjønner du fort at hans vennskap med Mohammad har preget hans syn. «Noen tror at muslimene er ute etter å overta landet,» sier han. «Men ingen av muslimene jeg kjenner er opptatt av å presse deres religion på andre. Slik som meg, vil de helst ha et fredelig liv.»

Flere studier har vist at personlige relasjoner med muslimer er den største grunnen til at ikke-muslimer utvikler positive holdninger overfor muslimer. I Vest-Europa har innvandring og integrering av muslimer i samfunnet blitt til betente temaer som stadig dukker opp i politiske debatter. Samtidig ser vi urovekkende uttrykk for nasjonalisme og rasistiske holdninger. Men kristne som blir kjent med muslimer er bedre rustet til å gjennomskue stereotyper og hatefulle ytringer.

Inspirasjon til bønn

  • Muslimer utgjør omtrent 6 prosent av befolkningen i Vest-Europa. Be om at de kan utvikle gode relasjoner i storsamfunnet og være til velsignelse der de bor.
  • Be for innvandrerfamilier, spesielt de med flere generasjoner, at de må kunne tilpasse seg kulturene i Europa og være åpen for nye perspektiver.
  • Be for kristne i Europa som ønsker å motvirke rasisme og mistenkeliggjøring. Må de kunne vise Jesu kjærlighet.

For hele loven blir oppfylt i dette ene budet: Du skal elske din neste som deg selv.

Galaterbrevet 5,14

Foto: Unsplash

Del med andre ...