2023 • Dag 11 • 1. april • Hajj

Hajj er den årlige pilegrimsreisen muslimer tar til deres hellige by Mekka i Saudi-Arabia i den islamske kalenderens siste måned. Hajj er en av islams fem grunnsøyler, så alle muslimer gjør det de kan for å gjøre denne reisen minst én gang i løpet av livet.

Vanligvis deltar over to millioner mennesker i hajj hvert år. Men under koronapandemien ble antallet sterkt redusert og Saudi-Arabia nektet utlendinger innreise. I 2020 slapp kun 1000 pilegrimer inn, og i 2021, 60 000. I 2022 ble Hajj igjen åpnet for utlendinger, men kun en million pilegrimer slapp inn.

Mange muslimer sparer i årevis for å ha råd til hajj, så de siste par åra må ha vært skuffende for mange som ønsket å reise. I løpet av hajj deltar muslimene i er rekke ritualer over flere dager. De ser på disse som en plikt og en lydighetshandling overfor Gud. Under disse ritualene minnes man episoder i livene til Muhammed og andre profeter, og diverse hellige symboler blir brukt. Hajj forener mennesker med ulik sosial status, og de tror pilegrimsreisen renser dem så de kan reise hjem med et rent hjerte.

Saudi-Arabia investerer hvert år store summer i trygg og effektiv avvikling av hajj.  Det er også en vesentlig inntektskilde for kongeriket, og mange av innbyggerne i Mekka og omegn har hajj som levebrød.

Inspirasjon til bønn

  • I 2023 begynner hajj 26. juni.  Be for helse og sikkerhet til alle som deltar – både fysisk og åndelig.
  • Under hajj ønsker muslimer å gi seg helt til Skaperen, slik de forstår ham. Be om at de finner nytt liv i Kristus.
  • Be om at muslimer i Saudi-Arabia, og spesielt i Mekka, får overnaturlige møter med Jesus. Mange har opplevd dette tidligere.

Den som er i Kristus, er en ny skapning.
Det gamle er borte, se, det nye er blitt til! 

2 Korinterbrev 5,17

 Foto: Pexels

Del med andre ...