2019 – Dag 4 (9. mai) – Kaffe i Bosnia-Hercegovina

Kaffe i Bosnia-Hercegovina (BiH) er ikke bare en nødvendig start på dagen. Nei, kafa i BiH er ikke noe man gjør på slump, det er nesten som et ritual.

Kaffe binder folk sammen i en delt nasjon

Dag eller natt langs gatene i BiH finner man kafeer fulle av folk som snakker stille over små kopper tykk og sterk tradisjonell bosnisk kaffe. Det er få ting som skjer i BiH uten kaffe, være seg et forretningsmøte, en tur opp ett av Olympus­fjellene, flyttedag, ekstremsport som rafting ned et elveløp, en bursdagsfeiring eller bare en sommerkveld med venner og naboer. Kaffe binder folk sammen i en delt nasjon.

Borgerkrigen på 1990-tallet ble splittende for de tre største folkegruppene i Bosnia: bosniaker (hovedsakelig muslimer), kroatere (hovedsakelig katolikker) og serbere (hovedsakelig ortodokse). Segregeringen har brakt til live dyptliggende nasjonalisme og gjort det vanskeligere for bosniakere å høre og ta imot «de gode nyhetene». Det finnes allikevel noen få som har begynt å følge Jesus og disse troende har startet å disippelgjøre andre. På kafeer og i hjemmene, over kaffe, leser bosniakere Bibelen og oppdager håpet og friheten Jesus gir.

INSPIRASJON TIL BØNN:

  • Sann forsoning er nødvendig for å bringe folket i BiH sammen igjen. Be om at Guds kirke vil lede vei i denne forsoningen (Se 1 Kor 12,12-14)
  • Be om at bosniaker må være interessert i å vite mer om Jesus og at lokale troende og misjonærer får mulighet til å disippelgjøre over kaffe.
  • Be om at Guds kjærlighet og tilgivelse kan overvinne bitterheten, mistenkeliggjøringen, fordommene og uviljen til å tilgi som fortsatt preger landet over 20 år etter krigen.
Del med andre ...