2017 – Dag 28 (23. juni) – Gonja-folket nord i Ghana

Gonjaene bor i nordregionen i Ghana, og har et folketall på 310 000.Det er sagt at islam har vært der siden Gonjakongedømmet ble grunnlagt på 1600-tallet, men har blitt mer vesentlig de siste tiår. I dag betyr det å være en gonja å være muslim. Men de fleste blant gonja-folket praktiserer fremdeles tilbedelse av ulike lokale guder og forfedredyrkelse.

Familiens innflytelse blir en viktig faktor når det gjelder beslutninger om tro

De fleste familier bor i et inngjerdet område som består av tre til ti rom. Innhegningen er bebodd av en mann, hans koner og alle ugifte barn. Når en sønn blir gift, må han bygge sin egen innhegning og flytte fra faren. Men de vil fremdeles rådspørre hverandre når det gjelder viktige familieanliggender. Derfor blir familiens innflytelse en viktig faktor når det gjelder beslutninger om tro.
30dagersbonn2017_Page_35De som beslutter å følge Kristus står overfor ulike former og nivå av forfølgelse. For eksempel:

  • Hanifa og Musa er søskenbarn, og har vært bestevenner siden de var små. De pleide å tilbringe hele tiden sammen. Når Hanifa ble kristen, tvang Musas far og bror han til ikke å spise mer sammen med Hanifa, fordi han nå ble sett på som uren.
  • Seid ble angrepet av sin egen far, som rettet våpen mot ham fordi han var blitt en kristen. Han berget seg ved å flykte gjennom vinduet.
  • Ashata presses for tiden av sin familie for at hun skal skille seg fra ektemannen som hun har fire barn med, fordi han ble en Kristi etterfølger etter at de ble gift.

hvordan

  • At gonjanske troende må forstå hvordan de kan dele sin tro med sine familier uten at det skaper adskillelse.
  • Gonja-folket er blant de med minst lese- og skriveferdigheter i Ghana. Be for bistandsprosjektene som arbeider for samfunnsutvikling blant gonja-folket gjennom lese- og skriveopplæring.
  • Be om at gonja-familier kan påvirke hverandre til åpenhet for å høre budskapet om Jesus.
Del med andre ...