2016 – Hva er ramadan?

Med over 1,57 milliarder tilhørere fra ulike kulturer verden rundt, omfavner islam en mengde tradisjoner, syn og skikker. På samme måte som kristendom og jødedom har ulike sekter og trosretninger, kan det også blant muslimer være stor variasjon i praksis, skikker, og ikke minst tolkning av sentrale bud.
page7quoteNår vi blir kjent med muslimer er det viktig at vi ikke gjør oss antakelser av hva de tror på basert på hva vi har lest på internett eller sett på nyhetene. Hver enkelt muslim er på sin egen trosreise påvirket av sin familiekultur og erfaring.
Likevel vil de fleste muslimer anerkjenne islams «fem søyler» som forventninger til dem som vil leve et godt og ansvarlig liv i henhold til islam. De fem søylene er:

  • Shahadah: oppriktig bekjennelse av den muslimske trosbekjennelsen
  • Salat: korrekt utførelse av rituell bønn fem ganger daglig
  • Zakat: betaling av almisser (eller veldedighet) til de fattige og trengende
  • Sawm: faste under ramadan
  • Hajj: pilgrimsreise til Mecca

Fastens hensikt

«Sawm» er det arabiske ordet for faste og betyr bokstavelig talt «å avstå». I forbindelse med Ramadan, betyr ikke dette bare avholdenhet fra mat og drikke, men også fra onde gjerninger, tanker og ord.
I følge tradisjonen var det under ramadan at Koranen ble åpenbart for profeten Muhammed, og denne viktige hendelsen blir markert av muslimer ved at de faster hver dag fra soloppgang til solnedgang. Fasten er streng; ingen mat eller drikke av noe slag er tillatt, ikke en gang vann. Røyking og seksuell aktivitet er forbudt, og muslimer må fokusere ekstra på å unngå alt som kan være ulovlig eller urent. En slik lydighet skal vitne om en persons overgivelse til fastens hensikt; det er tid for å øve seg i selvbeherskelse, å rense kropp og sinn, og å konsentrere seg helt om gudsdyrkelsen.
Gjennom ramadan samles familie og venner om kveldene for å dele mat og selskap. Gjennom hele måneden skal bønn, veldedighet og ettertanke vektlegges. Muslimene blir oppfordret til å bruke denne tiden til ransakelse av eget liv og tro, til å slutte fred med hverandre, styrke bånd til familie og venner, og i det hele tatt å strekke seg etter å bli et bedre menneske.

Del med andre ...